Autoři


Roman Gregor


Radim Zeman
  Recenze: Siemens ME75 a C75 - bratři jak se patří
Vydáno dne:  25.10.2005
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.43.63.63.63.83.83.84444.24.24.24.44.44.4   4.4 (hodnoceno 12x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.43.63.63.63.83.83.84444.24.24.24.44.44.4
 
recenze

Siemens teprve nedávno představil oficiálně novinkový Siemens ME75 a nám již leteckou poštou přímo z Tchajwanu přistál na stole vzorek k recenzování. Současně s ním si vezmeme okrajově pod drobnohled i jeho tenčího sourozence Siemens C75, který svého brášku zaskakuje při formálnějších událostech tam, kde by mohl gumově plastový kryt ME75 být spíše nevýhodou.

Siemens ME75 je svým zaměřením určen převážně pro sportovnější telefonní nadšence, kteří svému telefonu občas uštědří nějakou tu ránu a klepnutí o tvrdší materiály ať už třeba při sportu, nebo při svém zaměstnání. Troufnu si napsat, že je to konečně důstojný nástupce modelu ME45, který vycházel z více společenského S45, a který je mnohými z vás opěvován jako jedinečný telefon. A proto ti z vás, kteří stále hýčkali svůj ME45 a stále nemohli najít v novinkových modelech to, co potřebují, mohu s klidným srdcem říci: "Zahoďte ME45! Je tu nový ME75". Ten funkčně vychází z modelu C75, který jsme vám představili již v červnu ihned po jeho oficiálním představení. Oproti modelu C75 má ale baterii s větší kapacitou a to Li-Ion 1000 mAh s udávanou pohotovostní dobou 450 hodin místo Li-Ion 750 mAh u C75.



Oficiální fotografie Siemensu ME75 a C75


Vzhled

Tělo odolnějšího ME75 je částečně z gumy (světle šedé popř. šedo-zelené boky a hrany telefonu, lemování displeje a klávesnice) a z plastu (zadní kryt a lemování telefonu). Na zadní straně najdeme gumovou krytku čočky fotoaparátu a konektoru extérní antény. Dále pak plastový šroub, jistící zadní kryt při případném hrubším zacházení. Na spodku telefonu je klasický datový konektor uschovaný za gumovou krytkou. Na boku se nachází čidlo infraportu. Telefonu chybí možnost zavěšení na šňůrku. Více než polovinu telefonu zabírá sklíčko displeje, které ovšem příliš odolně nepůsobí.

Tělo telefonu je velice pevné a nevrže, velmi dobře se drží, díky gumovým částem nekloužea celkově telefon působí velice sympatickým dojmem. Dle mého názoru je hezčí, než jeho kolega C75. Ten je zase o cca 2mm tenčí a menší. Rozhodně si dovedu představit, že C75 používám do společnosti a zaměstnání a ME75 na sport či zábavu. Pokud si chcete přečíst kompletní popis telefonu C75, naleznete jej v jeho dřívější recenzi.


Tělo ME75 je pevné, nevrže a dobře se drží díky gumovým částem


Displej

Displej je stejný jako u modelu C75 s rozlišením 132 x 176 bodů při maximálním zobrazení 65 tisíc barev. Čitelnost i na slunci je dostatečná a displej podle něžných poloviček obyvatelstva "hezky svítí" :o). Jas displeje je možno nastavit v několika krocích. čím více, tím větší nápor na baterii.

Klávesnice a ovládání

Tlačítka klávesnice jsou plastová, středový joystick je gumový. Oproti modelu C75 jsou tlačítka menší a joystick lépe ovladatelný. Díky poměrně velkým rozestupům mezi jednotlivými tlačítky (větší než u C75) je psaní SMS a ovládání bezproblémové. Váš palec si ihned najde svojí polohu a sebejistě se usídlí na klávesnici.


Oproti modelu C75 jsou tlačítka menší a joystick lépe ovladatelný



Menu

Do tohoto modelu (i do C75) již Siemens vimplementoval funkci tzv. 3D Phone Pilota, který se vás po prvním zapnutí telefonu dotáže na vaše jméno a datum narození. To potom automaticky zařadí do schůzek jako událost dne. Samotný Phone Pilot vás v telefonu upozorňuje na různé události 3D zobrazením přes celý displej a provádí vás v nastavení funkcí. Tuto funkci lze vypnout.
Menu telefonu a vůbec celá struktura je klasicky Siemensácká a proto se ihned zorientujete. Ikonky v hlavním menu jsou srozumitelné a jednoduché.


Menu telefonu s různými aktivovanými tématy


Adresář

Uložená telefonní čísla lze buď zobrazit ze SIM karty, nebo z interního adresáře telefonu. Ke každému číslu lze uložit až 18 záznamů, včetně adresy, emailu, zaměstnání, přezdívky,ICQ čísla, AIM čísla, emailu atd. Ke jménu lze také přiřadit obrázek, který se zobrazí na displeji, pokud vám kontakt z vašeho adresáře volá. Pokud to děláte jako já a na displeji vidíte např. obličej svého kolegy Romuluse, ihned víte, že je nějaký problém a telefon prostě nemusíte zvednout ;o))). Kontaktům lze přiřadit jednu z devíti samostatných skupin, kterým lze zadat odlišné vyzvánění.


Adresář telefonu známe již z předchozí řady


Extras

I když je lze ME75 zařadit do střední třídy, výčet jeho funkcí není zase až tak malý. V telefonu naleznete již klasický budík s týdenním nastavením, nahrávání zvuku, kalkulačku, převod jednotek, stopky, odpočítávání, možnost synchronizace s MS Outlook a mimo jiné již přednastavená možnost správy telefonu a update firmware přes GPRS. Přes správce souborů si lze prohlížet obsah všech otevřených adresářů v interní paměti telefonu. Uživatelský prostor je 10,2MB, což na nějaké ty obrázky, melodie a java aplikace plně dostačuje.
V telefonu naleznete i kalendář s možností denního, týdenního či měsíčního zobrazení a záznamem událostí. Dále možnost záznamů schůzek, úkolů a poznámek pro zapomětlivce jako jsem např. já.


Extras známe z telefonů řady x65, ale tím neztrácí na užitku


Další funkce a nastavení

Zobrazení

Klasicky jako u většiny Siemensů lze i u ME75 měnit vzhled menu telefonu formou různých témat. Zde je možný výběr ze tří - Standard, Dolphin, Fog Rings. Klasicky lze měnit i pozadí, spořič, logo operátora, animaci po startu a vypnutí telefonu atd.

Zvuk

Jsem známý tím, že si potrpím na dobrý zvuk a to občas uplatňuji i u mobilních telefonů. Bohužel u mé oblíbené značky Siemens stále postrádám kvalitní vyzváněcí zvuk, jako u některých konkurenčních značek. Bohužel i při 40-ti hlasém polyfonním vyzvánění, které C/ME75 umožňuje, mi zvuk připadne stále příliš kovový a nevýrazný. Basy jsou utopené a výšky přesycené ať se jedná o zvuk ve formátu .mid, nebo .wav. S lítostí musím opět napsat, že Siemens kvalitní vyzvánění udělat neumí. Snad je to použitým reproduktorem, který bez problémů přenáší řečové pásmo, ale na polyfonii se nehodí. Jsem zvědavý na první testy některého z modelů Siemens-BenQ, jestli budou inženýři z východu v tomto směru lepší ;o).

Fotoaparát

Integrovaný fotoaparát v ME75 má maximální rozlišení VGA 640x480. Má celkem tři úrovně nastavení kvality snímků, možnost vyvážení bílé, samospoušť a pětinásobný digitální zoom, který ale ukládá snímky pouze ve výřezech snímaného a zoomovaného objektu. Fotografie lze posílat přes MMS, emailem, nebo přes infraport. Výsledná kvalita snímků je taková, jaká se dá očekávat u telefonů této kategorie tudíž příliš neoslní, ale na občasnou momentku vystačí.


Známý fotoaparát zde v rozlišení VGA




VGA fotoaparát příliš neoslní, ale na občasnou momentku vystačí


Přenos dat

Tady Siemens opět nezklamal a kromě Bluetooth a EDGE nás o nic neošidil. Můžeme opět cokoliv (melodie, hry, obrázky, telefonní čísla, záznamy z organizéru či jiná data přenášet jakýmkoliv způsobem - přes kabel nebo IrDA, jako SMS, MMS nebo e-mail.
Pro připojení na WAP nebo internet máme k dispozici klasické CSD přenosy nebo GPRS třídy 10.

Hry a zábava

V ME75 jsou standardně předinstalované dvě java hry SeaBattle u nás známé jako lodě v českém rozhraní a automobilová SpeedChaser 3D také v češtině. Hra je docela svižná a při hraní jsem zaznamenal minimum trhání v 3D prostředí. Více o hře SpeedChaser 3D si můžete přečíst v recenzi na JavaManii.
Předinstalované aplikace jsou již notoricky známé Download Assistant a PhotoEditor.
Download Assistant dříve neměl na můj vkus dostatečný smysl. Ale tato myšlenka v poslední době "dospěla" a nabídka obsahu, který Siemens prostřednictvím této aplikace nabízí ke stažení jen za cenu Vašeho GPRS tarifu je již poměrně bohatá. Stáhnete si další hry, grafická témata, postavičky Phone Pilota, ale také další slovníky T9 a podobně.


Prostřednictvím aplikace Download Assistant Vám Siemens nabízí další obsah pro Váš telefon


Photo Editor nabízí poměrně dost funkcí, ale při omezení rychlostí telefonu a malým displejem jeho využití zůstane zřejmě maximálně u ořiznutí fotografií před odesláním e-mailem nebo přes MMS.
Přes Download Assistant nám Siemens nabízí ještě aplikaci Blog2Go pro mobilní blogování.
Nabídka aplikací v telefonech Siemens se už dlouho nemění a bylo by na čase udělat nějaký update a do dalších telefonů instalovat konečně něco nového možná více užitečného.


Jak je u nás z posledních recenzí běžné, v samotném závěru se pokusíme celkově zhodnotit recenzovaný telefon z pohledu uživatele.

Když jsem poprvé spatřil fotografie Siemensu ME75, napadlo mně, že je to první opravdový nástupce legendární ME45, kterou sám dodnes používám jako jeden ze svých telefonů. Telefony M65 a M75 postrádají jeho kompaktnost, která se jistě nemalou měrou podílela na jeho úspěchu. Siemens ME75 jistě zasadí „brouka do hlavy“ nám, kteří jsme plánovali koupi telefonu M75 jako telefonu do nepohody. Postrádá sice BlueTooth, paměťové karty či MP3 přehrávač, ale vyvažuje to jistě zajímavější cenou, delší výdrží, nesrovnatelně nižší hmotností a skutečně kapesními rozměry. Že vyměním svůj Siemens ME45 je jisté. Zda bude nástupcem M75 nebo ME75 to bude těžší rozhodování. Pokud jde o C75, tak mne osobně neoslovil, ale telefon je to jistě velmi pěkný, lehký a malý a za cenu, za kterou se již prodává, je velmi dobře vybavený. Telefon koupíte za "babku" a přesto si s ním rozhodně neuděláte ostudu.

Roman Gregor

Ano, ano ano... ME75 a C75 jsou velmi příjemné telefony a na tom nelze příliš mnoho změnit. Oba dva svému uživateli nabídnou dostatek komfortních funkcí s adresářem a organizérem, líbivý vzhled a bezproblémové a intuitivní ovládání. Každý z nich má něco do sebe a každý se dá využít v jiném prostředí. Mému srdci ale více přirostl ME75, který si sice vzhledem hraje na drsnějšího z obou bratrů, ale jeho celkový koncept z něj dělá příjemnějšího společníka na formální i neformální příležitosti. C75 se příliš do tvrdšího terénu nehodí a jeho stříbřité plastové tělo by nemuselo nějaký ten políček od přírody vydržet bez újmy na krytu. Otázkou je, zda pro potenciálního koupěchtivce nebude více jak 2000,-Kč rozdíl v ceně neskousnutelnou překážkou. Cena modelu C75 se v době recenze pohybuje kolem 3900,- Kč. U ME75 má být cena stanovena na 5900,-, což považují za příliš přemrštěnou cenu vzhledem k totožnému funkčnímu vybavení obou modelů. Věřím, že cena u ME75 půjde velmi rychle dolu a dostane se na hranici 5000,- Kč, otázkou ale zůstává, kolik lidí si raději nezvolí model M75, který v tu dobu bude možná již za 6000,- a svými funkcemi přeskakuje ME75 o celé dvě kola.

Radim Zeman

Tip: podívejte se na technické specifikace ME75 v našem přehledu telefonů.

Tip 2: Chcete vidět jak vypadá ME75 uvnitř? Podívejte se na její odhalené tělo ;o)























Fotografie: Radim Zeman ©2005



Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou zodpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor