Autor


Radim Zeman
  CeBit 2005 aneb nové telefony přichází
Vydáno dne:  11.03.2005
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.4   3.4 (hodnoceno 26x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.83333.23.23.23.43.43.4
 
reportáž

Právě probíhající CeBit je největší událostí roku na poli mobilní techniky a spotřební elektroniky. Pro každou velkou společnost je tato akce událostí, při které prezentuje svoje novinky, představuje kam se asi bude ubírat budoucnost a dochází zde k prvním kontraktům. Navíc je to ohromná show plná světel, krásných žen a ohromných investic do reklamy.

Po rozpacích s budoucností mobilní divize Siemens, o které byl svět informován cca před dvěma měsíci to vypadá, že je vše již zažehnáno. Zda byla situace skutečně taková, nebo jestli to byl pouze marketingový tah dnes již nemá cenu spekulovat. To, co Siemens prezentuje na CeBitu rozhodně jako ukončení divize nevypadá ani zdaleka. Přejděme tedy k našim odhadům a komentářům jednotlivých modelů řady x75 a pojďme se spolu ještě jednou podívat na fotografie. Tento článek je jedním ze čtyř článků o celkovém přehledu akce jakou je právě probíhající CeBit. Můžete se těšit na další zajímavé informace, které si běžně nepřečtete včetně samotné cesty na CeBit od našeho kolegy Darka Hurónského, který ji svým nezaměnitelným způsobem již právě zpracovává ;o).


Řada A

Prezentované novinky A70, A75 a AX75 byly první, které se objevily v tomto roce oficiálně. Zcela lowendový přístroj A70 nadchne nenáročné uživatele, kteří nepotřebují barevné displeje, extra funkce, MMS, foťáky, a kteří potřebují jednoduchý telefon se základními funkcemi a velmi dobrým ovládáním. A70 je velmi lehký, ale konstrukčně pevný telefon s velmi příjemnou klávesnicí. Stisk tlačítek je velice podobný jako na A65, tzn. příjemné a rychlé. Jeho jednoduché klasické siemensovské menu jej řadí na opravdový začátek řady. Vzhledem připomíná zmiňovanou A65, ale funkčním vybavením je následovníkem A57. Z dostupných funkcí můžeme zmínit 16-ti hlasé polyfonní vyzvánění.

A70 je na samém začátku nabídky telefonů Siemens


Náš subjektivní názor: telefon bude nejlevnější variantou mobilního přístroje Siemens, ale své zákazníky si zcela určitě získá pro svojí nenáročnost.


A75 je vyšším modelem áčkové řady s novým designem a s konceptem jednoduchosti a elegantního vzhledu. Nabídne svým majitelům barevný displej s 4096 barvami, 16-ti hlasé vyzvánění a přístup na WAP. Menu je podobné z řady x55 pouze u zkoušeného přístroje nebylo možno zjistit jak vypadají ikonky v hlavním menu. A75 je lehký telefon s dobrou ergonomií a snadným ovládáním vhodný pro ty, kteří občas potřebují navštívit některou z wapových stránek.

Řekli byste, že je to jeden z nejnižších modelů?


Náš subjektivní názor: Designově povedenější a celkově vyrovnanější přístroj než A70. 4096 barev displeje není v dnešní době příliš závratná hranice, ale v této třídě dostačující. Pokud bude A75 jen o pár stokorun dražší než A70, bude pro budoucí majitele rozvaha složitější, po kterém modelu sáhnout.


AX75 zatím uzavírá lowendovou řadu A. U tohoto modelu je sporné, zda mu lze ještě přiřadit hanlivé slovo lowend, neboť je na tuto třídu až příliš dobře vybaven. Displej s 65 tisíci barvami, podpora MMS, polyfonní vyzvánění a IrDA jsou na nejnižší třídu poměrně neobvyklé vybavení. Zcela jistě se bude líbit design telefonu, který se z celé řady povedl nejvíce. Vzhled je dokonale sladěný s ovládacími prvky a chromované doplnění lišt mezi řadami kláves a v okolí reproduktoru mu dává na pocitu nečeho vyjímečného. Při zkoušce ovládání jsme u prezentovaného modelu nenašli žádnou výtku a telefon nás příjemně překvapil.


AX75 je až příliš povedený model na lowendovou řadu a zcela jistě bude oblíbencem v řadě A

Náš subjektivní názor: Pokud se dostane cena AX75 na cenu kolem 3500,- a níže, bude to hojně kupovaný model, který si oblíbí převážně děti (IrDA, MMS) a ti náročnější z nenáročných uživatelů ;o). Má líbivý vzhled, dobré ovládání a plno funkcí z vyšších modelů. Má tendenci být podporován operátory v jejich sadách


Celkové shrnutí:

Modely z řady A se pro letošní rok opět dostávají někam dál, než předchozí rok. Otázkou ale zůstává, zda je rozumné mít v lowendové třídě tolik zástupců a jestli není tato velká nabídka pro budoucí zájemce až příliš velká dezorientace. Možná by řadě A více slušelo mít pouze dva modely v různých nabídkách, než modely tři s poměrně velkými odskoky v nabízených funkcích. .


Řada C

Céčková řada se letos rozrostla zatím o tři nové modely. Dvě nová véčka CL75 a CF75 a nástupce velmi oblíbené CX65 - CX75. řada "C" patří k nejoblíbenější střední cestě zákazníků. Je hodně slušně vybavená, designově povedená a cenou není až tak vysoká jako řada S, která oplývá funkcemi, které každý nemusí využívat a zbytečně tak za ně platit.

CL75 je typickým ženským telefonem. Pro svůj květinkový vzhled u fialového modelu a linkovaný potisk šedého modelu si jej asi příliš mužů neoblíbí. CL75 posouvá véčkovou "C" třídu opět dál a tak v telefonu najdete dva barevné displeje, přičemž vrchní je pro zobrazování nejdůležitějších událostí. Jeho zobrazovací schopnost je na tento účel plně dostačující. Pokud ale displej nesvítí, musíte s telefonem všemožně naklánět, abyste viděli data na displeji. Krycí sklíčko je totiž příliš lesklé (že by zrcátko pro ženy?) a displej poměrně zapuštěný. To ale můžete vyřešit krátkým stiskem na jedno z bočních tlačítek telefonu a displej se rozsvítí. Na zkoušeném modelu se nám příliš nelíbilo řešení funkčních kláves kolem středového ovladače. Vše je spíše podřízeno vzhledu, než ergonomii a bezproblémovému ovládání. Majitelé delších nehtů mohou snadno klikat na jiné tlačítko, než právě potřebují. Uvidíme, až budeme mít možnost telefon testovat v recenzi, kde bude více času na bedlivější zkoušku.
Vnitřní displej zobrazí až 262 tisíc barev pro plnohodnotné zobrazení např. uložených fotografií. Ty lze pořídit i integrovaným VGA fotoaparátem. Přístroj má GPRS, profily, polyfonní vyzvánění, IrDA, ale pro ženy bude stoprocentně zajímavý hlavně vzhledem. Na trhu by se měla CL75 objevit už v červnu letošního roku. Jeho cenu si troufáme odhadnout na částku kolem 6900 - 7100,-Kč.


CL75 je ryze dámský mobil a příliš opravdových mužu asi neosloví


Náš subjektivní názor: Pokud jste žena čí dívka, chcete oslňovat telefonem své přítelkyně v cukrárně čí ve fitness, je CL75 volbou pro vás. Nám lidem ze SiemensManie příliš mnoho neřekne a nečekáme na něj ani příliš velkou tuningovou podporu.


Na rozdíl od předchozího ryze dámského modelu, je CF75 univerzálnější. Vzhledem a konceptem vychází z modelu CF62, ale funkčně jej přeskakuje o celou jednu třídu. Je to první véčkový telefon vybavený podporou datových přenosů EDGE. Má dva barevné displeje, vestavěný fotoaparát, podporu 3D her a IrDA. Z našeho pohledu se jedná o zdařilý telefon, který nabídne to, co chybělo u CF62. Bohužel displej s 65 tisíci barvami jej znevýhodňují oproti CL65 a zůstává nám záhadou, proč jej Siemens tímto vybavil (výsledná cena?). Stisk tlačítek je podobný jako u CF62, kdy jsou jednotlivé číselné klávesy skoro stejně vysoké, jako okolní plocha. Tlačítko Pusch-to-Talk je poměrně stranou a nehrozí jeho mylné stisknutí. Otevírací mechanismus je pevný bez vrzání a větších prostorových úlev mezi klouby. Doufejme, že se cena nevyšplhá příliš vysoko a tipujeme ji kolem 7000-8000,-Kč.


Skvělé véčko, které znevýhodňuje pouze displej s 65 tisíci barvami


Náš subjektivní názor: Véčko jak má být. Vzhledem patří k povedeným telefonům, neurazí při jakékoliv příležitosti a je plné funkcí. Jedinou nevýhodou je již zmiňovaný barevné zobrazení displeje, ale to se dá odpustit vzhledem k ostatním funkcím a hlavně podpoře EDGE.


CX75 je už od pohledu velkým favoritem při výběru mobilního telefonu a to už nejen k oblíbenosti jeho předchůdce, ale také k mnoha vylepšením. Pro mnohé to bude možnost rozšířit jeho paměť díky RSS-MMC kartě, 1,3 Mpix fotoaparát, přehrávačí MP3 a AAC souborů a displeji zobrazujícím 262 tisíc barev. Také Bluetooth se již konečně zabydlel v této třídě. Vzhledově je telefon povedený, ale někomu může připadat až příliš leský díky bohatosti "chromování", které se přesunulo i na funkční tlačítka.
Ovládání telefonu je příjemné, tlačítka příjemně lupají a nevržou. Inovované ikonky menu působí na modrém pozadí decentním dojmem (již teď víme, že nebude problém s jejich záměnou ;o)). Displej je nádherně čitelný a ostrý. Na spodku telefonu je konektor a slot na kartu podobně jako u S65. Do CX75 vkládáme mnoho nadějí po straně jeho tuningu. Věříme, že tak jako jeho předchůdce, bude CX75 hojně pořizovaným modelem našich čtenářů a předpokládáme velký zájem právě o její tuning. Cenu si troufneme odhadnout na začátku kolem 9000,- Kč.


CX75 je zde v lesku a v plné parádě


Náš subjektivní názor: Od tohoto modelu lze očekávat velký zájem ze strany zjemců o nový mobil. Funkcemi jako S65, ale opět o kousek dál. Opět si neodpustíme jedno malé rýpnutí. proč telefon nemá podporu EDGE, jako jeho kolega céčkové stáje CF75? Některé kroky ze strany inženýrů na Siemensu nám dokáží uvést hlavu v pohybech vlevo a vpravo. Co tedy bude v S65 dalšího a navíc? 2Mpix fotoaparát? EDGE? UMTS?


Řada M

Jediný představený model z této řady je outdoorový M75. Bylo o něm již mnoho napsáno a proto se zaměříme spíše na pocity z tohoto přístroje, který jsme měli možnost vyzkoušet na CeBitu. Siemens tento telefon nazývá jako nejodolnější telefon své třídy - tedy kategorie Outdoor. Z prvních fotografií telefon vyzařoval spíše militantním dojmem, než přístrojem pro běžnou klientelu. Po prezentaci na CeBitu se tento dojem pouze umocnil a musíme sami za sebe říct, že M75 působí jako slon v porcelánu. Chápeme cílovou skupinu, chápeme pro jaké účely je telefon zaměřen, ale nechápeme proč musí být záchranáři, horolezci, stavebníci a podobné profese odkázáni na skutečnost, že svůj telefon budou jen neradi ukazovat ve společnosti. Ač se to nemusí z fotografií zdát, M75 je opravdu nevzhledný mobil, který působí jako jeden velký výlisek plastu, nebo jako gumový granát, se kterým jsme házeli na hodinách tělocviku ve škole. Jeho nejvíce náchylná část, jakou je displej, je od horní části, přes displej a kolem tlačítek řešena jednou velkou plochou z plastu, což je nepříliš šťastné řešení pro prostředí, do jakého je telefon určen. Vzhled ale nemůže upřít jistou funkční kvalitu telefonu.
Boční ovládací tlačítko jsou přímo zalisovány do gumového boku. Na zadní části je čočka fotoaparátu, která je chráněna gumovou záslepkou (lze oddělit). Navíc přibylo zrcátko (proč potřebuje horolezec čí záchranář zrcátko?). Krytí baterie je řešeno formou "šroubu" pro uvolnění zadní části od těla telefonu. MP3, RSS-MMC karta a 1,3 Mpix fotoaparát jsou nadstandardem v této třídě.

Siemens na své ploše věnoval prezentaci tohoto přístroje hned několik stojánků, kde prezentoval ve skleněných částech odolnost přístroje. I když zde by asi bylo spíše dobré říct odolnost nefunkčních telefonů. Ani jeden z telefonů totiž nebyl zapnutý! V jednom ze stojanů byla umístěna M75 v písku, a po zmáčknutí tlačítka došlo k navození stavu písečné vánice pro doložení prachuvzdornosti přístroje.

Vydrží nezapnutý telefon nápor písku a prachu? To by asi vydržela i vypnutá A70


V dalším stojánku byla umístěna jak jinak než vypnutá M75 na ledu (zřejmě úmělý) a v simulovaném mokrém prostředí jste na ní mohli stříkat vodu dosytosti. Troufáme si opět tvrdit, že lít vodu na vypnutý mobil asi příliš nedokáže, jestli je telefon ještě funkční nebo už to pod náporem prostředí vzdal.

Tady asi také nepoznáme, jestli telefon vydrží


Marně jsme po stánku Siemensu na CeBitu hledali stojánek se simulací ohně, jedoucího autobusu, nebo pádu z velké výšky M75. Zřejmě byl tento způsob prezentace na takovém místě nebezpečný jak pro návštěvníky, tak pro samotnou M75 ;o). Ani oslovené hostesky nám nechtěli půjčit telefon k mírné simulaci pádu z výšky dvou metrů. Budeme si muset nejspíš počkat až na telefon zapůjčený do recenze.

Odolný mobil, který ale nebudete chtít ukazovat ve společnosti


Náš subjektivní názor: M75 opět funkčně povyšuje outdoorovou řadu směrem k manažerským telefonům. Vzhledem ale nevypadá tak dobře jako M65 a hodně se podobá důlnímu telefonu než přístroji, se kterým se budete chtít pochlubit před přáteli. Jeho cena bude zřejmě příliš vysoká díky integrovaným technologiím. Doufejme, že technologie nepřevýší kvalitu a odolnost tohoto telefonu.


Řada S

Zprávy o telefonu s operačním systémem se nepotvrdily a telefon pracuje na klasickém systému jako běžné mobilní telefony. SXG75 je však šičkově vybavený mobilní telefon s podporou UMTS technologie (v ČR si zatím můžeme pohrávat s pěkným pocitem, že telefon tuto technologii podporuje). Co do vybavení, není co telefonu vytknout. Má v sobě od svých rodičů integrováno snad vše, co můžete od dnešních moderních telefonů očekávat. Nové jsou dvě kamery (podobně jako u U10 a U15), určené pro videokonferenci, z nichž kamera na zadní straně má čip s 2Mpix rozlišením. GPRS pro data je standard. Vestavěný GPS přijímač a rádio s RDS vám nahradí další dva přístroje.


Prozatimní lev salónu Siemens SXG75


Při prvním kontaktu na nás telefon působil jako kombinace mobilu a příručního FM rádia (to díky zadní straně s dírkovaným panelem). Na bocích přístroje je poměrně dost ovládacích tlačítek, která jsou i vedle displeje (podobně jako u SX1). Bílá barva telefonu nemusí každému vyhovovat, ale působí velmi čistým dojmem v kombinaci s modře podsvícenými tlačítky kláves. Stále nám ale připadá, že telefonu něco chybí a může to dělat i fakt, že přes displej telefonu není žádné extra krycí ozdobné sklíčko jako u ostatních modelů. Telefon je poměrně široký a při bližším pohledu by klidně mohl o několik milimetrů zhubnout díky nevyužitému místu kolem displeje a klávesnice. Co se týče ovládání nebylo příliš možné telefon vyzkoušet. Hosteska nám nechtěla telefon vůbec půjčit do rukou a až po našich smutných pohledech se nechala obměkčit. Nicméně nás hlídala jako ostříž, takže o žádné velké manipulaci nemohla být řeč. Tato situace byla ostatně velmi podobná i u ostatních prezentovaných modelů.


Němka nás hlídala jako ostříž


Díky vestavěným technologiím si ani netroufáme odhadnou cenu, ale zřejmě bude převyšovat částku 17000,- Kč, což může spoustu zájemců odradit.

Náš subjektivní názor: nejšpičkovější mobil do Siemense, který ale bude vykoupen vysokou cenou. Nejideálnější hračka pro ty, kteří chtějí od mobilu vše, co se dnes dá do přístroje vintegrovat (chybí už jen mikrovlná trouba). Nevhodný pro nenáročné uživatele, kteří se utopí ve funkcích. Telefon je poměrně velký a je velká škoda, že neobsahuje OS. Již ted se nemůžeme se dočkat, až bude telefon dostupný pro sepsání recenze a bližší seznámení.



















































Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou zodpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor