Autor


Roman Gregor
  Buďte mobilní s mobilním ICQ
Vydáno dne:  15.05.2004
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8333   3 (hodnoceno 104x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8333
 

Na vlastní kůži, tedy spíš na vlastních mobilech, jsme v redakci vyzkoušeli mobilní ICQ. Tento způsob mobilní komunikace se ukázal být pro určitou skupinu uživatelů velice zajímavým a proto se s vámi chceme podělit o naše zkušenosti.

Proč mobilní ICQ?

* data přenesená aplikací Jimm mají relativně malý objem, proto vychází tento způsob komunikace výrazně levněji než SMS i pokud máte GPRS tarif s platbou v závislosti na objemu přenesených dat. O objemu dat Vás navíc Jimm informuje, takže nemusíte být pak nepříjemně překvapeni měsíčním vyúčtováním GPRS služeb.

* do Vašeho mobilu se ze serveru icq.com přenese kontaktlist, který využíváte na ICQ ve svém počítači.

* mobilní ICQ využívá v omezené podobě stejné protokoly jako „stolní“ komunikační programy. Osoby se kterými si píšete tak vlastně ani nemusí poznat, že právě píšete z mobilu.

Co k mobilnímu ICQ potřebujete?

* některý z podporovaných telefonů, takže v současné době M55, S55, SL55 či MC60. Přestože C55 (případně předělaná A55) také obsahuje Javu, nedisponuje bohužel dostatečnou kapacitou paměti.

* aktivované GPRS datové přenosy u svého operátora s tarifem zvoleným podle Vašich požadavků na množství přenesených dat.

* javovou aplikaci Jimm mobile messaging (download) – pozn. distribuce obsahuje i veškeré zdrojové texty a bitmapy, takže je možné si se znalostí J2ME program přizpůsobit svým představám.

* pro instalaci je vhodný datový kabel a program Siemens Data Exchange.

* v neposlední řadě potřebujete mít aktivovaný ICQ účet na www.icq.com a kontakty vložené do kontaktlistu – v tom Vám Jimm z důvodů své jednoduchosti nepomůže.



Instalace a nastavení

* v mobilním telefonu si připravíme alespoň 320kB (70kB pro program, 250kB pro data) paměti. Jedná se o hodnotu doporučovanou autory programu, ale je vyzkoušeno, že program bez záruky funguje i s menší dostupnou pamětí. Na M55 s fw10 doporučuji před instalací aktivovat disk B pro javové aplikace a umístit program na něj (link), jinak budete muset případné místo v paměti získat vymazáním svých oblíbených obrázků, melodií či jiných souborů.

* připojíme telefon kabelem a spustíme program Siemens Data Exchange vytvořte v adresáři java/jam složku s názvem, pod jakým chcete mít program Jimm nabízený v menu.

* z rozbaleného instalačního zip archivu vyberte v adresáři bin/siemens podadresář obsahující verzi s Vámi zvoleným jazykem (či jazyky) a překopírujte z něj soubory jimm.jad a jimm.jar do připraveného adresáře v telefonu.

* ve svém telefonu musíte mít aktivován GPRS účet pro e-mail a java aplikace (link).

* nyní již můžete z menu svého telefonu Jimm spustit. Po úvodní obrazovce se Vám zobrazí hlavní menu. V něm v položce Nastavení>Účet (u CZ verze) nastavíte číslo svého ICQ účtu a přístupové heslo. Další položky v menu Nastavení již nejsou pro funkci programu bezpodmínečně nutné měnit (ale u některých je to vhodné – viz níže).

* je-li vše v pořádku, vybráním položky Připojení v hlavním menu a odsouhlasení dotazu telefonu na povolení připojení, proběhne během několika sekund připojení a program by Vás měl potěšit zobrazením Vašeho kontaktlistu.

Základní práce s programem

V kontaktlistu máte ikonkou odlišen stav uživatelů obdobně jako v běžném ICQ messengeru. Pokud Vám od nějakého uživatele přijde zpráva, ozve se zvuk zvolený v nastavení programu a ikonka odesílatele se změní. Vybráním tohoto uživatele se Vám zprava zobrazí. Chcete-li odeslat zprávu, vyberte z kontaktlistu příjemce a vyberte možnost Nová zpráva. Pokud máte v nastavení zvoleno ukládání historie, celý rozhovor se Vám v telefonu ukládá a můžete v něm listovat nahoru a dolů. Ukládání historie však poměrně brzy program viditelně zpomalí. Program bezchybně zobrazuje i znaky s českou diakritikou a máte-li ve svém telefonu instalovánu českou klávesnici (link), české znaky dokáže i správně odesílat.



Popis menu programu

Připojení: připojení k serveru icq.com

Nastavení:<br> * Účet zde je nutné zadat své UIN (číslo ICQ účtu) a heslo

* Síť přednastavené informace o serveru (login.icq.com:5190) není nutné měnit

* Zobrazení/zvuk volba jazyka, řazení seznamu, skrytí offline kontaktů, vypnutí historie a způsob upozornění na nové zprávy

* Poplatky nastavení výpočtu poplatků za přenesená data

* Ostatní zde vypněte Jimm tip – poznámku „Send by Jimm“, která se přidává k odesílaným zprávám

Data info:informace o objemu přenesených dat

O programu: informace o verzi programu

Konec: ukončení programu

Jste-li připojeni:

Blokování kláves uzamčení klávesnice

Odpojení prostě odpojení

Nastavení stavu nastavení ICQ stavu (online, away atd...)

Přidání uživatele bohužel v beta verzi nefunkční

Vyhledání uživatele bohužel v beta verzi nefunkční

Nastavení stejné jako v hlavním menu

Data info stejné jako v hlavním menu

O programu stejné jako v hlavním menu

Konec ukončení programu

Hodně veselých chvilek s mobilním ICQ.


Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou zodpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor