clevis.czSiemensMania | WMmania | VySemNesmite | SiemensMania na Facebooku
EnglishČesky
  SiemensMania   Články  Recenze

  Off-line verze  TESTY  Náhradní díly  Podpořte SM  

ÚVOD FÓRUM CHAT
  World of phones
 Mobile phones list
 Gigasets list
 3D simulations
 Emulators
 Manuals in pdf

  Articles
 Tips
 Modifications
 Tunings
 Informations
 Recensions
 Games and apps recensions
 Reportages
 Interviews
 From editors
 Rag

  Service
 Firmware
 Backups
 Service manuals
 Testpoints
 FAQ

  Download
 Patches
 Elfs
Nové za posledních 24 hodin Menu icons
Nové za posledních 24 hodin User menu
Nové za posledních 24 hodin Skins
 Programs
 Utilities
 Drivers

  Site
 Contests
 Authors
 Contants
 Chat
 Advert
 Changelog
 Terms

  SiemensMania Club
 Information about club SM

  Projects
 Development software
 Development accessories
 Friends of siemensmania

  Translator


  Statistics

  Autor


Radim Zeman
  Recenze: Siemens Gigaset C200 - vyspělejší bratříček
Vydáno dne:  27.03.2004
Zobrazeno celkem:  8964
Počet příspěvků v diskusi:  
Průměrné hodnocení:  
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8333   3 (hodnoceno 70x)
1111.21.21.21.41.41.41.61.61.61.81.81.82222.22.22.22.42.42.42.62.62.62.82.82.8333
 
recenze



verze pro tisk  

V minulém díle recenze domácích bezdrátových telefonů Siemens Gigaset jsem testoval telefon s označením C100. Dnes mrkneme na zoubek jeho vyspělejšímu bráškovi C200. Ten se liší nejen vzhledem, ale i novými funkcemi, které jej posouvají ve střední třídě C zase o kousek výš.

V krabici Gigaset C200 najdete základnovou stanici, přenosnou část, nabíječku, klip za opasek (výborný a praktický doplněk), potřebné spojovací kabely, dobíjecí baterie pro provoz sluchátka a český, kvalitně zpracovaný návod. Přídavné sluchátko C2 se v balení liší pouze nabíječkou místo základnové stanice. Základna spolupracuje i v tomto případě až se šesti přídavnými přenosnými částmi. Propojení celé domácnosti je otázkou několika minut. Navíc dokáže komunikovat i s jinými typy sluchátek od konkurenčních značek.

Designér se poučil

Oproti nevýraznému vzhledu předchozího telefonu C100 se designéři umoudřili a zapojili své estetické buňky. Výrazně ohraničená středová část imitující leštěný kov prochází kolem středních tlačítek až k horní části, kde obepíná celý displej. Přístroj má tak nádech mnohem vyšší řady než je řada C. Změna nastala i u vzhledu tlačítek, která mají přirozenější a vzhledově zajímavější tvar. Kryt telefonu je pevný a velice dobře spojuje obě části. Zkoušel jsem sluchátkem všemožně natáčet, kroutit a tahat, ale nevydal ze sebe mrška ani náznak po vrzání plastů. Za tohle musím udělit inženýrům bodíky. Zadní strana až na jiný design prolisu reproduktoru není v ničem odlišná.


originální foto Siemens


Displej – bolavé místo

Největší slabinou celého telefonu je bezesporu displej. Jako v předchozím modelu je příliš utopený pod sklíčkem a tak s přibývajícím šerem mizí i jeho čitelnost. Navíc je sklíčko mírně prohnuto a při určitém naklonění sluchátka dělá divný reflexní odraz, který se projeví na zhoršení viditelnosti. Možná by tato kritika mohla být poučením pro příští modelovou řadu, kde by nebylo od věci posunout displej více ke krycímu sklíčku.

Na displeji je zobrazen čas a datum, když je sluchátko v klidovém stavu. Tato funkce nejde vypnout. Novinkou je ikonka malého budíčku na displeji nad pravým kolébkovým tlačítkem. Po jeho stisku se rychle dostanete do nastavení času a nově budíku.



Klávesnice – srozumitelná změna

Klávesnice doznala menších, ale o to srozumitelnějších změn. Již jsem popisoval změnu tvaru. Tlačítka čísel nejsou oválového tvaru jako u C100, ale došlo k jejich dle mého názoru tvarově příjemnějšímu zhranatění. Hlavní změnou je spojení tlačítek hlasitého příposlechu ke kolébkovému tlačítku pro telefonování (centrální tlačítko). Oproti C100 je tato funkce tlačítka rozumnější a nestane se tak, že místo převzetí hovoru vejdete do adresáře. Klávesa pro přístup k SMS* a hlasové schránce* dostala od inženýrů podsvětlení. Toto signalizuje příchod nové SMS, nebo nově uložené hlasové zprávy (* obě tyto funkce musí podporovat váš operátor). Veškeré další rozložení funkcí kláves zůstalo beze změny. Dvojice kolébkových tlačítek pod displejem slouží pro obsluhu menu a k přiřazení funkcí zobrazujících se na displeji



Přáli jste si vzbudit?

Nebudu se zde rozepisovat o funkcích totožných z předchozího testovaného modelu C100. Převážná část je shodná a proto se zaměřím na novinky, které z C200 dělají chytřejší telefon. První novinkou je funkce budík, která v zadaný čas zapne předvolené vyzvánění. Pokud máte telefon jako já u postele, můžete směle Váš starý budík odložit a nechat se budit jednou z deseti melodií. Dalším skvělým pomocníkem pro zapomětlivé je přípomínač termínu. Lze nastavit upozornění na jeden termín zadáním času a hodiny – návštěva, zubař atd. Telefonní seznam pojme až 100 záznamů a jednotlivá čísla, ale i celé seznamy můžete u C200 přeposílat na jednotlivá sluchátka. Výrobce na originální krabici informuje, že lze k záznamům v adresáři navíc uložit připomenutí narozeni. Ať jsem hledal kdekoliv návodu i v telefonu, inzerovanou funkci jsem nenašel. Zajímavé je, že tento popis funkce na krabici je pouze u českého popisu vlastností přístroje. U jiných jazykových mutací popsán není. Zřejmě chyba v textu, ale vzhledem k zákazníkovi chyba poměrně nepříjemná a matoucí. Funkce SMS zatím stále není podporována Českým Telefonem, proto nebyla možnost praktické zkoušky. U přístroje C200 lze nastavit sledování poplatků za provolané minuty, kdy se po ukončení hovoru zobrazí provolaná částka. V menu lze prohlédnout částku za poslední odchozí volání a za všechna odchozí volání.



Komunikujeme bez signálu

Výtečná funkce telefonu Walkie-Talkie jako stvořená pro cestování. Samostatná sluchátka se dají používat i bez připojení telefonní sítě a mohou sloužit jako krátkovlnné vysílačky s dosahem na volném prostranství až 300m. Jednoduchým zapojením funkce v menu se stáváte nezávislými na připojení. Ocenil jsem při cestě dvěma auty jako dorozumívací zařízení mezi posádkami. Prosím tímto Policii ČR za prominutí přestupku ohledně držení mobilního telefonu v autě za jízdy.Tím nechci nikoho nabádat, aby tak tento přístroj používal. Uvádím příjemné možnosti C200. Dalším možným příkladem je třeba hledání hub v lese a dorozumívání se rodinných účastníků o nejlepším nalezišti. Touto funkcí skutečně povýšíte váš domácí telefon a za jednu cenu tak máte dva přístroje – telefon a vysílačka v jednom. Pokud máte sluchátko připojené k telefonní síti a aktivovanou funkci Walkie-Talkie, nemůžete volat ani přijímat externí hovory. Tímto však výčet funkcí nekončí

Elektronická chůva

Ideálního pomocníka by v C200 našly maminky s malými dětmi a kojenci. Přístroj umožňuje funkci baby-phone (elektronická chůva). V praxi to znamená, že můžete nechat sluchátko u postýlky s dítětem a odběhnout si třeba do kuchyně nebo za sousedkou. Pokud dítě začne křičet, dojde k aktivaci funkce a telefon zavolá na určené číslo nebo sluchátko a maminka tak může poslouchat, co se právě na druhé straně děje. Lze nastavit dvě možnosti volání a to na externí číslo, nebo interní volání na vybranou přenosnou část (musíte být v dosahu). Citlivost lze vybírat ze dvou nadefinovaných – nízké a vysoké. Dle mého názoru bych ale tuto funkci k hlídání dětí příliš často nepoužíval. Při mém testování jsem se pokoušel zahrát si na křičící dítě a podle údajů výrobce přístroj nastavil nejdříve na nízkou citlivost a umístil 1m od těla s nasměrovaným mikrofonem. Při mém hlasitém řevu (podotýkám zcela prázdná místnost s výbornou ozvěnou) se tato funkce uvedla do činnosti až opravdu při externím křiku. Po zvýšení citlivosti na vysokou se trošku snížily decibely v mém hlasu, ale i při poměrně hlasitém křiku i kašlání se telefon nechtěl přimět k aktivaci až do doby zvýšení intenzity hlasu. Osobně si nedokážu představit, že bych své dítě svěřil tomuto „hlídacímu“ zařízení. Možná má dítě jiné zabarvení hlasu a aktivace je rychlejší, mou osobu ale tato funkce u tohoto typu přístroje příliš nepřesvědčila. Možné využití třeba při hlídání bytu, kde určitě najde uplatnění.



Zkušenosti z praxe

Na Gigaset 200 si v přenosu signálu a slyšitelnosti opravdu stěžovat nemůžu. Jasný a čistý signál, který neměl sebemenší zabarvení šumu. V běžném bytě splňuje uvedenou hranici 50m od základny na výbornou a místy má i navíc. Ve volném terénu se hranice 300m pro C200 zdála jako jemné zívnutí. Výdrž baterie je stejná jako u modelu C100 a to cca 170 hodin pohotovostní stav a 13 hodin doba hovoru. Pouze při zapojené funkci Walkie-Talkie nebo baby-phone se provozní doba zhruba o polovinu sníží – telefon je stále v aktivním stavu. Za celou testovací dobu 14 dní jsem nezaznamenal kromě zmiňovaných záležitostí jako jsou špatně čitelný displej za šera a ne zcela přesvědčivá funkce baby-phone s C200 problém. Velice kladně hodnotím o mnoho lepší design přístroje, jeho konstrukci, pevnost a kvalitní zpracování. Dále výbornou funkci Walkie-Talkie a na dovolených se hodící funkci budíku. Funkce SMS a CLIP zůstává stejná jako u C100. Praktickým pomocníkem pro pohyb po bytě nebo kanceláři je dodávaná spona za opasek, která se jednoduchým způsobem připne na zadní stranu sluchátka.

Co dodat?

Za výbornou cenu dostanete všestranného pomocníka vaší domácnosti. Nemusíte se bát o svůj byt pokud nemáte hlídacího psa, dovoláte se mezi sebou i bez telefonní sítě a navíc třeba pod stanem nemusíte mít budík. C200 nabídne výborný design, skvělou funkčnost a výborný přenos signálu.

Zdroj: Siemens
Telefon: 233 032 727
Web: www.my-siemens.cz
Cena: 4 490 Kč (sada se základnovou stanicí a přenosnou částí); cena samostatného sluchátka 4 090 Kč

Ve zkratce

Bezdrátový telefon Siemens Gigaset C200
rozměry: 151 × 55 × 27 mm (přenosná část), 129 × 114 × 63 mm (základna)
hmotnost: 129 g (přenosná část)
udávaná doba hovoru: až 13 h
udávaná pohotovostní doba: až 170 h
barva: safari (další varianty: černá a lemon)
standardy: DECT, GAP
napájení: akumulátory AAA typu NiMH (přenosná část), adaptér pro elektrickou síť (základna)










 
Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou odpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek.
Podrobnější podmínky.
   ©2003-2004 Radim Zeman | ©2004 Roman Gregor